header

Publicații

  • Anul apariției: 2021

„Ghid de evaluare a bunăstării la ovine” al colectivului format din Țibru I., Sauer Maria şi Sauer I. este rezultatul unui studiu pe mult discutata temă a bunăstării, de data aceasta la ovine. Materialul se adresează specialiştilor din domeniu, crescătorilor dar şi publicului, care este doritor să cunoască modul de viață al animalelor care le asigură produsele pentru micul dejun și nu numai.

  • Anul apariției: 2022

„Oaia şi capra pe înțelesul copiilor” este prima realizare a colectivului de la SCDCOC Caransebeş, format din Țibru I., Grigoreanu Alexandra, Sauer Maria şi Petroman I., ce se adresează copiilor. Cartea are câte două catrene pentru fiecare literă a alfabetului limbii române, unul pentru oi și unul pentru capre, iar la final câte un catren pentru primele 10 cifre. Fiecare catren, trecut pe câte o pagină, are o imagine cu animale, un spațiu pentru scris sau desenat şi câte un model de lucru.

  • Anul apariției: 2022

„Cercetări privind intensivizarea producției de carne de miel la rasa de ovine Turcană prin tehnologii şi biotehnologii inovative” este rodul cercetărilor colectivului format din Sauer Maria, Sauer I. W., Armaş Ana Gina, Toth Mihaela, Albulescu Mihaela, Valuşescu Daniela, Oancea Anişoara şi Dragomir C. şi prezintă rezultatele obținute în urma proiectului cu același titlu.

  • Anul apariției: 2022

„Ghid de bune practici agricole în managementul funcțional al pajiştilor permanente montane” este rodul cercetărilor colectivului format din M. Sauer, I. W. Sauer, D.A. Valuşescu, G.A. Armaş, M.Toth, M.F. Albulescu, T.A. Ene, V. Mocanu, V.A. Blaj. Pajiştile au un rol esenţial în dezvoltarea durabilă a agriculturii, din punct de vedere economic, ecologic, social şi cultural. Pajiștea reprezintă o sursă importantă pentru dezvoltarea turismului rural și datorită potențialului ridicat din punct de vedere estetic şi recreațional. Agroturismul este o formă particulară a turismului rural şi cuprinde activități conexe fermei. Ecoturismul generează multiple beneficii pentru comunitățile locale şi unele activități colaterale pentru fermieri foarte atractive. Pajiştile de munte au un rol multifuncțional foarte important, deoarece beneficiile din serviciile acestui ecosistem asigură maximizarea valorii complementare a acestor suprafețe. Managementul pajiştilor, din punct de vedere ecologic, are un impact puternic asupra întregului ecosistem, prin modificarea biodiversității, aerului, solului și apei. Din punct de vedere social și cultural, pajiştile mențin viabilitatea comunităților rurale și reprezintă o sursă importantă pentru realizarea unor activități lucrative.

  • Anul apariției: 2023

„Ghid practic de nutriție și bolile digestive ale oilor” al colectivului format din Țibru I., Sauer I., Petroman I., Grigoreanu Alexandra și Sauer Maria conține informații despre fiziologia tubului digestiv la oaie, cerințele nutritive ale oilor, iar la final o trecere în revistă a bolilor tubului digestiv la oi. De menționat că la ovine, bolile produse de elemente parazitare sunt cele mai comune, mai frecvente şi cele ce pot fi, relativ uşor, controlate. Materialul se adresează specialiştilor din domeniu și crescătorilor de oi.

  • Anul apariției: 2024

„Ghid de prevenire şi tratare a bolilor ongloanelor la ovine” este munca colectivului format din Țibru I., Sauer I. şi Dragoș L. şi conţine informații despre cea mai dificilă problemă prezentă în efectivele de ovine, şi anume șchiopul oilor. Colectivul abordează cerințele biosecurității specifice efectivelor de ovine, după care se face o trecere în revistă a afecțiunilor acropodiumului, în ordine alfabetică, la final fiind și informații despre prevenirea și tratarea acestora. Materialul se adresează specialiștilor din domeniu şi crescătorilor de oi.

  • Anul apariției: 2024

„Rasele de capre din Europa” este un album a cărui apariție a fost posibilă prin munca colectivului de la SCDCOC Caransebeş, format din Ana Gina Armaş, Alexandra Grigoreanu, Daniela Valușescu, Maria Sauer, Mihaela Albulescu şi Nicuşor-Marius Marițescu, sub îndrumarea prof. Dr. Țibru I. şi prezintă rasele de capre din Europa, în ordine alfabetică. În album se regăsesc rasele de capre europene, cu o scurtă prezentare specifică fiecăreia. Materialul se adresează specialiştilor, crescătorilor şi celor ce sunt curioși să ştie ceva despre capre. De menționat că, în album, unde sunt trecute rasele de capre, se poate observa că țările mediteraneene au o varietate mare de rase, dintre care majoritatea sunt cu registru genealogic, ceea ce denotă preocuparea pentru soluționarea problemelor de mediu, a celor sociale și economice.